İçsel motivasyona sahip olmak öğrencileri hayatta daha başarılı bireyler haline getirir. Büyüklerin öğrencilerin içsel motivasyonunu destekleyici şekilde hareket etmeleri büyük önem arz eder.
İçsel Motivasyon Nedir ve İçsel Motivasyonun Önemi
Eylemlerimizi yerine getirirken içten gelen veya bize dışarıdan verilen bir tetikleyiciye ihtiyaç duyarız. Bu tetikleyiciye motivasyon denir. İçsel motivasyon ise başka kişilere ihtiyaç duymadan kendi öz kaynaklarımızla oluşturabildiğimiz motivasyon çeşididir.
İçsel motivasyon hayatta karşılaşılan sorunlarda dışarıdan bir güdü beklemeden kendi kendimize yetebilmemizi sağlar. İçsel motivasyonun varlığı bizi daha dirençli yapar.
İçsel Motivasyon Nasıl Beslenir?
İlgi alanlarınızla uğraşmak içsel motivasyon nasıl artar sorusunun birincil cevabını oluşturur. Öğrenciler için de aynı şey geçerlidir. Öğrencileri ilgi alanlarına göre yönlendirmelisiniz. Bundan da önce ilgi alanlarını keşfedebilmeleri için onlara alan yaratmalısınız. Bu sayede motivasyonlarını besleyebilirsiniz.
Bazen öğrenciler gelecek hedefi belirleme konusunda zorluk yaşayabilirler. Bazı zamanlar hedefsiz olmak motivasyon zedeleyen bir unsur olabilir. Onların doğru hedefi belirlemelerine yardımcı olabilirsiniz. Bu şekilde öğrencilerin içsel motivasyonunu arttırmak mümkün.
Küçük yaştan itibaren kendini özgürce ifade edebilen bireyler daha özgüvenli olurlar. Ne istediklerini, neleri yapabileceklerini ya da yapamayacaklarını daha iyi bilirler. Düşünceleri eleştirilme korkusu olmadan ifade edebilmek çok önemlidir. Bu yüzden öğrencilerin özellikle derslerde kendilerini ifade etmelerine izin vermeniz gerekir. Öğrenciler özgür konuşma ortamı yaratılan ve kendi fikirlerinin önemsendiğini bildikleri bir yere daha motive şekilde gideceklerdir.
Özellikle bir şeyi yeni öğreniyorsanız hata yapmanız muhtemeldir. Öğrencilerin de hata yapma hakları olmalı. Hata yaptıkları için acımasızca eleştirilip, cezalandırılmamalılar. Hata yaptıklarında onları aşağı çeken cümleler kurmak yerine hatalarını doğru ve yapıcı ifadelerle anlatmak. Öğrencilerin hatalarını düzeltmek için onlara yol gösterici olmak zamanla kendi içsel motivasyonlarını oluşturmalarına önemli bir katkı sağlar.
Grup çalışmaları hem sosyal ilişkiler kurmakta hem de zaman yönetimi konusunda öğrencinin yetişmesini sağlar. İlerleyen hayatları için de birçok olumlu etkiyi içerisinde barındırır. Bir kişinin tek başına çözmekte zorlanacağı problemi grupla birlikte çözmeye çalışmak iş yükünü hafifletir. Ayrıca problemin kolaylıkla çözülmesini sağlayabilir. Bu durum da öğrencilerdeki içsel motivasyonu arttırıcı bir unsurdur.