in , ,

Folik Asit’in (Folat) Faydaları Nelerdir?

Folik asitin faydaları folat B vitaminleriyle karıştırılmaktadır. Folat terimi, gıdalarda bulunan doğal formundaki vitamini ifade eder. Özellikle hamilelikte folik asit faydaları son derece önemlidir. Folik asit monopteroilglutamik asit veya pteroilmonoglutamik asit vitaminin oksitlenmiş halidir ve vitamin formülasyonlarında bulunan ve güçlendirilmiş gıdalara eklenen sentetik molekülü tanımlar.

Vücudumuz yeni hücreler yapmak için folik asit kullanır. Henüz tam olarak bilinmeyen mekanizmalar yoluyla B9 vitamini, DNA ve proteinlerin sentezi ve hemoglobin oluşumu için esastır ve örneğin embriyonik dokular gibi çoğalma ve farklılaşma süreçlerinden geçen dokular için özellikle önemlidir.

Bu nedenle, son yıllarda folik asit, bazı konjenital malformasyonların, özellikle nöral tüpü etkileyenlerin önlenmesinde gerekli olarak kabul edilmiştir. Ayrıca dudak damak yarığı ve bazı doğumsal kalp kusurları gibi diğer doğumsal kusurların ve şekil bozukluklarının önlenmesine de müdahale etme olasılığı dışlanmaz.

Ayrıca, folik asit diğer sağlık riski durumlarını önlemeye yardımcı olur. Varlığı, kardiyovasküler hastalık ve kalp krizi riski ile ilişkili amino asit homosistein düzeylerini düşürür. Ancak şu anda folat alımı ile azalmış kalp riski arasında doğrudan bir ilişki kurmak mümkün değildir.

Ne kadara ihtiyacın var? Hamilelik öncesi ve sırasında beslenme gereksinimleri ve gereksinimleri diyetle alınan folat miktarı, çeşitli ve dengeli ise genellikle yeterlidir.

Hangi Besinlerde Folat Var?

 Folat açısından doğal olarak zengin gıdalar, örneğin yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli, kuşkonmaz, marul), baklagiller (fasulye, bezelye), meyveler (kivi, çilek ve portakal) ve kuruyemişler (badem ve fındık gibi). Hayvansal kaynaklı gıdalara gelince, karaciğer ve diğer sakatatlar oldukça yüksek folat içeriğine ve ayrıca sınırlı ve seyrek porsiyonlarda tüketilmesi gereken bazı peynir ve yumurtalara sahiptir.

Suda çözünen, ısıya, ışığa, havaya ve asitliğe duyarlı vitaminler olduğu için, gıdaların hazırlanması, pişirilmesi ve saklanması işlemlerinin gıdalarda bulunan folatın büyük bir bölümünü yok edebileceği de dikkate alınmalıdır.

Folik asitin hamilelikten önce alınması şiddetle tavsiye edilir: yeni hücrelerin üretiminde vazgeçilmez olduğundan, eksikliği embriyonun normal evrimini ve özellikle omurga ve omuriliğin oluşumunu tehlikeye atabilir. Hamilelikte, sağlıklı bir diyet ve sağlıklı bir yaşam tarzını seçmenin yanı sıra, bazı konjenital malformasyonları önlemek için yararlı olan bir folik asit takviyesi almak önemlidir

Hamilelikte Folik Asit

Genel popülasyonda önerilen alım miktarı 0.4 mg/gün’dür. Bununla birlikte, kadınlar için hamilelik ve emzirme döneminde folat için günlük beslenme gereksinimi artar. Özellikle doğurganlık çağındaki, gebeliği planlayan veya dışlamayan kadınlarda ve gebelikte olanlar için önerilen alım miktarı 0,6 mg/gün (fetüs annenin kaynaklarını kullandığı için) ve emzirme döneminde 0,5 mg/gün’dür. Bu nedenle hamilelikte bu vitaminin takviyesi önerilir.

Hamileliği öngören veya dışlamayan çocuk doğurma çağındaki bir kadın, aslında, gebe kalmadan en az 1 ay önce başlayarak, gebeliğin üçüncü ayına kadar (perikonsepsiyonel dönem) 0,4 mg / gün ek bir miktar almalıdır.

Bu nedenle, doğurganlık çağındaki kadınların bu risk faktörlerinden biri varsa, bu risk faktörlerini etkin bir şekilde kontrol edebilmek ve azaltabilmek için perikonsepsiyonel dönemde vitamini özellikle almaları ve doktorlarıyla konuşmaları gerekir. Yüksek risk gruplarına giren kadınlar özellikle sağlık uzmanları tarafından izlenmelidir. önerilenden daha fazla folik aside ihtiyaç duyabilir.

DNA sentezi ve hücre proliferasyonunun düzenlenmesi süreçlerinde folatın etkisini yürütmek için yeterli miktarda B12 vitamini (kobalamin olarak da bilinir) sağlanması da gereklidir. Bu vitamin neredeyse sadece hayvansal kaynaklı gıdalarda (balık, yumurta, süt ürünleri, et) bulunur. Nüfusumuzda yayılan yeni beslenme rejimleri (örneğin veganlık), doğmamış çocuğun sağlığı için potansiyel olarak risk altında olan eksikliklere yol açabilir.

Folik Asit Eksikliğinin Etkileri

Gebeliğin erken evrelerindeki folik asit eksikliği, özellikle spina bifida veya anensefali gibi nöral tüp defektleri (Dtn) olmak üzere fetal malformasyon riskini önemli ölçüde artırır. Ayrıca, folat eksikliği diğer olumsuz gebelik sonuçlarıyla (rahim içi gelişme geriliği, erken doğum) ilişkilendirilebilir.

Nöral tüp, merkezi sinir sisteminin (beyin, kafatası, omurga vb.) geliştiği embriyonik bir yapıdır. Nöral tüp, hamileliğin ilk birkaç haftasında düzgün ve tam olarak kapanmadığında, yenidoğan, spina bifida, anensefali ve ensefalosel gibi nöral tüp defektleri (Dtn) olarak bilinen ciddi konjenital malformasyonlar geliştirir.

Bu koşulların çoğu çok faktörlüdür ve bu nedenle genetik ve çevresel unsurların birleşiminden kaynaklanır. Bir kadının Dtn ile hamile kalıp kalmayacağı konusunda bir tahminde bulunmak mümkün değildir. Çünkü bu durumları bilmeyen kadınlardan doğan kadınlarda malformasyonların yüksek bir yüzdesi meydana gelir.

Folik Asit Eksik Olursa Ne Olur?

Ensefalosel, beynin az çok ciddi biçimde bozuk bir bölümünün, kafatasındaki bir kapanma kusurundan fıtık oluşturması durumudur. Ensefalosel ölümcül olabilir ve normal psikomotor gelişim vakaların sadece sınırlı bir yüzdesinde gerçekleşir.

Nöral tüp normalde gebeliğin 17. ve 29. günleri arasında kapandığından, yani kadın henüz yeni gebeliğini tespit etmediğinde, gebe kalmadan önce folik asit alımı Dtn geliştirme riskini azaltmada belirleyici olur. Literatürün sistematik incelemelerine göre, uygun folik asit takviyesi, nöral tüp bozuklukları riskini %70’e kadar azaltabilir.

Bununla birlikte, belirtilen miktarlara bağlı kalmak önemlidir, çünkü aşırı miktarda vitamin özellikle multivitamin komplekslerini yüksek miktarda zenginleştirilmiş gıda tüketimi ile birlikte alırsanız. Genel olarak tercih edilen folik asit faydaları özellikle kadınlarda eksikliği görülen birçok yan etkiye neden olabilmektedir.

Rapor Et

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu içeriğe oy ver